Hem Arkitektur Arkitekturgalans tio-i-topp!

Arkitekturgalans tio-i-topp!

Arkitekturgalan i Stockholm är slut. För mig i varje fall. Just nu är det DJ-battle på Konserthuset i Stockholm, men jag som jobbar sitter på tåget hem mot Uppsala. Jag hann dock se vem som vann Kasper Salinpriset. Jag blev rätt glad.

Jag tänker sammanfatta hela galan med en sedvanlig tio-i-topp-lista. Jag vill dock påpeka att namnbytet från Arkitekturdagen till Arkitekturgalan känns konstigt och onödigt. Det är fortfarande en klassisk branschdag med föreläsningar från morgon till kväll innan priserna delas ut mot slutet. Om arkitekterna vill se en riktigt gala så har jag ett tips. Men strunt samma.

Innan vi kommer till själva listan vill jag gratulera Tage Hertzell som blev hedersmedlem i Sveriges Arkitekter och sällar sig till de verkligt stora. Grattis! Och så måste jag gratulera Susanne Rudenstam. Som ansvarig för Sveriges Träbyggnadskansli har hon fått arkitekterna på sin sida. Med projektet TränätverkA fick hon ett hederspris som Årets Miljöpionjär. Skickligt, grattis!

Men nu kommer listan.

10. Publiken
Jag beundrar den mangranna publiken, eller hengranna kanske det heter nuförtiden. De är tålmodiga och orkar långa pass och långsamma föreläsningar innantill utan att klaga. De kör alltid med rungande, långa applåder. Bra gjort!

9. Tobias Olsson
Vd på Sveriges Arkitekter som alltid är gemytlig, glad och ödmjuk. Håller en låg ton, men väl på scen så får han fram budskapet på ett skönt sätt. Denna gång vill han att arkitekterna hjälper till i debatten.

8. Fokus Skärholmen
Vinnare av Planpriset och jag tror att halva Skärholmen var med uppe på scenen. Vi har skrivit om det i Tidskriften Betong och ni kommer att få höra om det på Concrete Future. Jag säger inte mer, det här ska bli kul att följa.

7. Phineas Harper och Maria Smith
Arkitekter från London som kritiserar fokuset på ekonomisk tillväxt som är som en hammare som bara vet hur man slår ner hållbarhetens spikar. Ett hus med halmtak måste kanske repareras varje år, men det är ändå hållbarare än andra alternativ. Bra tankeexperiment och roliga illustrationer.

6. Mark Isitt
När Mark Isitt kommer upp på scenen händer något. Det sprakar. Som jurymedlem till Guldstolen får han både de nominerade och vinnarna att verka som världsstjärnor. Det kunde varit Ronaldo, Messi och Modric han presenterade. Nu var det Blique by Nobis, J Lindebergsbutiken, Bar Portal och Selma Lagerlöfs center.

5. Emma Jonsteg
Emma lämmnade oss själva här på jorden för bara någon vecka sen, men på Arkitekturgalan var hon ändå med sin ande. En minnesfond upprättas som ska premiera dem som jobbar vidare i hennes anda. Ett pris som alla kommer vilja vinna.

4. Jesper Lövkvist
Mest känd som Emma Jonstegs make, mindre känd som Utopias presskontakt. När han presenterade Emmas minnesfond gjorde han det rakt, känsligt och med en tvist. Emma vill att vi festar och går vidare. Jesper trodde att hans psykolog hade avrått honom att stå där om han frågat. Vi är glada att han inte gjorde det. Starkt Jesper!

3. Jessika Gedin
Jag är allergisk mot dåliga moderatorer som lever på gamla meriter eller annat obegripligt. Men Jessika Gedin gör det bra, balanserat, påläst och utan onödigt fokus på sig själv, sin barndom, sitt kändisskap eller något annat. Återanvänd henne.

2. Brf Viva
Riksbyggens betongprestigeprojekt vinner alla möjliga hållbarhetspriser. Men när de nu även kan stoltsera med ett arkitekturpris, det finaste, så undrar jag vad som händer. Kasper Salinpriset går till en göteborgare som klamrar sig fast i en sluttning i leran på betongpelare med lägre koldioxidavtryck. Kan det bli bättre?

1. Nils Philips
Ordförande i Röstånga Utvecklings AB. En modern Robin Hood-saga där de knappa ortsborna i Röstånga tar lagen i egna händer och bildar ett fastighetsbolag som köper den gamla stationen för att få en restaurang och levande landsbygd. Det här måste jag låta er höra live i framtiden. Kanske på nästa Concrete Future.

/Roger Andersson, chefredaktör