Hem Fråga Experten Fråga Experten: Platsgjuta bänkskiva?

Fråga Experten: Platsgjuta bänkskiva?

Fråga Experten

Jag är inne på att platsgjuta min bänkskiva och har tre frågor. Det är bara formens kanter som skall rivas. Har tankar på att använda flytspackel då jag inbillar mig att det lättast flyter ut och av sig själv och bildar en fin yta.
1. Hur behandlar jag formen bäst? Underlaget som kommer att vara kvar och kanterna som skall rivas?
2. Vad bör jag ha för efterbehandling och vad rekommenderar ni som ytskikt?
3. Ytspänningen kan ju få betongen/flytspacklet att bilda en “tipp” vid formens slut. Hur motverkar jag det?
/Marcus

Ofta när man gjuter bänk/bords-skivor brukar man göra det upp-och-ner, det vill säga så att formytan blir den färdiga skivans överyta. På så sätt får man en slät och jämn samt relativt porfri yta. Det funkar även att göra som du föreslår, att gjutytan blir färdig överyta. Men det brukar också innebära att man får diamantslipa fram den plana/släta ytan, samt eventuell efterlagning av luftporer som kan tendera att hamna i övre delen av tvärsnittet.

Det kan vara fördelaktigt att gjuta skivan på plats, då man slipper att transportera, vända och få den ofta tunga skivan på plats, samt minska risken för sprickbildning under denna hantering (extra känsligt vid ursparning/hål i skivan).

Om du tänker dig att ha kvar formen, kan man behöva tänka på att den kan ha ganska stora fuktrörelser jämfört med betongen. Detta kan då öka risken för sprickbildning och krökning. För att minska denna problematik kan man se till att formmaterialet är sådant att det inte suger vatten (till exempel plåtform), alternativt att man får till en bra fuktspärr och rörelsefrihet (ex mellanliggande plastfolie).

En fördel med plåtform som får sitta kvar är att den kan samverka med betongen och man kan skippa armeringen i skivan (förutsatt någorlunda vidhäftning). Plåtformen kan också bli mer självbärande om den är korrugerad.

Antaget att du kommer att behöva slipa överytan, brukar det behöva göras några millimeter för att inte få allt för flammig yta. Detta då det skiljer i nyans mellan “gjuthuden” och det inre, speciellt om ballasten (sanden/gruset/stenen) är framträdande. Bra slipmaskiner för detta finns att hyra.

Jag är tveksam till att använda flytspackel/avjämning till detta, bättre i så fall är någon typ av betong eller bruk. Fin/grovbetong brukar fungera fint, och vill du ha en lösare konsistens, samt finare/slätare yta, kan expanderbetong (till exempel Bemix, EXM m.m.) vara bättre. Även cementbaserade (Portland) reparationsprodukter för betong kan fungera, exempelvis betongspackel.

Oavsett om man slipar eller inte, så behöver skivan ytbehandlas för att “dammbinda” och för att den skall bli någorlunda smutstålig och lättare att torka av. Det finns en rad preparat man kan använda (silan, vattenglas, vax, olja, paraffin, harts, såpa, lack m.m.), och beroende på vem du frågar kommer svaret troligen bli olika.

Jag kan tyvärr inte säga vilket preparat du skall ha, det handlar om smak och tycke samt underhåll. Eftersom det kan ge olika effekt på utseendet föreslår jag att du provar på en bit först så det blir som du tänkt dig.

Om man kan få till en mörkare betong (ev pigmentera med järnoxid), eller ytbehandling, har det fördelen att göra så eventuella fläckar inte blir lika tydliga. Å andra sidan kan lite fläckar och flammighet (och porer) ge betongytan dess karaktär, något jag kan tycka är ganska fint.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group