Hem Okategoriserade Världen vore bättre utan betong!

Världen vore bättre utan betong!

Redaktören reflekterar

”Vågar du dig hit?” Frågan förvånar mig men är kanske berättigad. Jag springer på Jessica Ehrnst, vd på BBH Arkitektur & Teknik, tidigare vd på Arkitema, när jag minglar runt i mina vita Fred Perrys på Arkitekturdagen. Jag vet att den numer kallas Arkitekturgalan, men det är bara yta och spackel. Det är en klassisk branschdag och ingen gala.

Frågan om jag vågar beror på att arkitekternas dag har blivit träbyggarnas Mecka. Här är det självklart att generalisera, trä är frälsningen och armerad betong är helvetets bakgård. Inte mindre än tre olika talare tar upp det som självklarheter. I toalettspegeln ser jag plötsligt att jag har horn i pannan och en svans har börjat växa ner längs byxbenen. Inte konstigt att folk stirrar.

Jag sätter mig längst bak och ser hur TränätverkA belönas med ett hederspris med namnet Årets Miljöpionjär. Wow! Årets Miljöpionjär! TränätverkA är ett nätverk ”där träarkitektur och frågeställningar kring arkitekturen ventileras mellan intresserade arkitekter och konstruktörer som jobbar med de arkitektoniska frågorna oberoende av företag.”

Jag skriver innantill från deras hemsida www.tranatverka.se där man hittar en rätt hyfsad kalender med möten och studiebesök. En aktiv grupp.

Jag googlar ”betongnatverka” men hittar inget. Google undrar om jag menar ”betong tverka”. Ha, ha. Jag slår in ”Concrete Twerk” och hittar till House of Concrete som lär ut twerking. Nu börjar vi komma någonvart. Jag anmäler mig…

Betongnatveka.se är alltså ledig. Vem vill registrera den? För visst vill väl Sveriges moderna arkitekter veta allt om miljöförbättrad betong med halverat koldioxiduttryck? Och visst vill väl betongbranschen satsa en del resurser på att förmedla den kunskapen?

Så hur gör vi? Vi kanske inte kan heta BetongnätverkA, det låter snott. Men något annat. Behovet finns.