Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta sockel för torpargrund?

Fråga Experten: Gjuta sockel för torpargrund?

Fråga Experten

Jag har ägnat lördagen åt att gjuta en sockel för torpargrund. Tombolan snurrade ihop tio satser, dock var temperaturen ca +5 grader med soligt väder, och så här i efterhand är jag osäker på om jag kommer att uppnå tillräcklig hållfasthet? Eftersom det skulle bli nattfrost täckte jag gjutningen med en pressening och placerade en två kupevärmare där under.

Gjutningen har aldrig frusit (min-max termometer under presseningen), men det var bara 3-4 plusgrader under presseningen under natten.Kommer jag att erhålla tillräcklig hållfasthet? Hur lång tid tar det innan betongen härdat? Blandningen är följande: 1 säck 25 kg std p cement, 45 liter gjutsand 0-8, 40 liter makadam 8-16, 11 liter vatten.
/Johan

Det kommer nog att fungera. Värmaren och presenningen gör nog susen. Så länge betongen inte fryser är det ingen fara, men härdningen går mycket långsamt vid temperaturer nära 0 grader. Risken är att kupévärmen på betongen kan bli ojämn och att luften blir alltför torr under presenningen, vilket kan resultera i torksprickor.

Bäst hade varit om du först täckt in betongen med plastfolie. Vattna gärna betongen innan du applicerar folien. Har du dessutom möjlighet att täcka med ett tunt skikt av mineralull utanpå folien men under presenningen skulle det vara bra, till exempel med en byggmatta som senare kan användas som takisolering. Då kan/bör du ta bort värmaren. Bra om täckningen kan ligga en vecka.

Arne Hellström