Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta betongplatta?

Fråga Experten: Gjuta betongplatta?

Fråga Experten

Vi har planer på att gjuta en betongplatta för ett garage. Vad bör man tänka på och hur gå till väga? Är det klokt att utföra detta nu då yttertemperaturen här börjar ligga under nollgraderssträcket på nätterna och risken för snöfall är relativt stor?
/Andreas

Undergrunden kan byggas av singel eller makadam, och den måste givetvis dräneras korrekt. Isolera med cellplast i botten av plattan ca 150 mm.

Det är bra att ovanpå cellplasten lägga ut en 0,2 mm plastfolie med 150 mm överlapp i skarvarna. Folien fungerar som diffusionsspärr och förhindrar betong att tränga ned mellan cellplastskivorna. Tejpa gärna folien så att vinden inte tar den. Även kantbalken bör isoleras med t ex cellplast. Cellplastleverantörer som Dorocell, Sundolitt och Thermisol har info om grunder på sina webbsidor.

Centrisk armering läggs in av nät med diametern 6 mm och cc 150 mm. Kantbalken bör armeras med kamstänger. Om betongen som gjuts mot kantbalken inte är av cellplast eller mineralull måste den del av formen hålla minst +5 grader innan gjutning. Detta kan ske med hjälp av presenning och varmluft. Välj en betong med vct 0.55 C28/35.

Mest rationellt är att direktglätta ytan på betongen så att den blir färdig direkt och man slipper pågjutning av ytterligare ett betongskikt som är svårt att få bra. Efter gjutningen bör man täcka med en så kallas värmematta, som behöver ligga cirka tre dygn.

Klokt är att vända sig till en fabriksbetongleverantör eller en kunnig betongentreprenör eftersom såväl betongblandning som själva arbetet är yrkesmässigt krävande.

Arne Hellström