Hem Okategoriserade Betongpaviljong blir en färgklick i city

Betongpaviljong blir en färgklick i city

Paviljong
Vasakronan.

En röd paviljong i betong tar plats bland stockholmare och turister hörnet av Sveavägen och Hamngatan vid Sergels Torg. Betongindustri har levererat betongen och arbetet utförts i samverkan med entreprenören Frijo.

Christer "Cricce" Brünteson
Christer “Cricce” Brünteson.

– Ett jätteroligt och väldigt utmanande projekt. Jag har aldrig gjort något liknande under de 35 år jag jobbat i branschen, säger Christer “Cricce” Brünteson, produktionschef för Betongindustri i Stockholm och Uppsala.

De gråa kvarteren runt Sergels Torg får ett rejäl lyft under projektnamnet Sergelstan. Förutom den röda betongpaviljongen omfattar projektet nya kontorshus och en soltrappa mellan Malmskillnadsgatan och Sveavägen. Arbetet med paviljongen, som ska användas vid tillfälliga evenemang, har utförts på uppdrag från Vasakronan.

– Det är inte lätt att gjuta betong i så små utrymmen utan att det uppstår gjutsår. Vi var tvungna att blanda ett eget recept för att möta de tuffa kraven. Betongen var tvungen att klara ett utbredningsmått på upp till 900 millimeter, säger “Cricce” Brünteson.

Betongindustri levererade 75 kubikmeter SKB-betong med fem procent rött pigment. Det omfattande gjutningsarbetet har utförts under nio tillfällen på kvällstid för att minimera riskerna. Även efterhärdningen innehöll exceptionella inslag som att tält sattes upp på plats och att temperaturen och luftfuktigheten mättes kontinuerligt.

Hela utvecklingsprojektet Sergelstan ska vara färdigt 2022. Ombyggnationen görs i två etapper och den första startade i september 2019.