Hem Betongbruden Betongbruden och farbrorn i fel fil

Betongbruden och farbrorn i fel fil

Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenEn dag fick jag möte på en väldigt enkelriktad väg. En farbror hade kört fel i en dåligt skyltad rondell och hamnat åt fel håll.

Jag kom med betongbilen och fick se en bil komma körandes i makligt tempo mitt framför mig. Jag placerade lastbilen så att det inte gick att ta sig förbi och klev ur.

Jag påpekade för farbrorn att det var enkelriktat och då sade han att han visste om det(!) men att vi nu skulle lösa hur jag skulle komma fram. Det var ju snällt av honom att fokusera på mig men det kändes mest som att han tyckte att det var lite pinsamt.

Jag som inte tänkt låta farbrorn fortsätta åt fel håll hade helt plötsligt en väldigt stor lastbil så jag sade åt honom att han fick backa. Dessutom var det minst tre betongbilar plus diverse andra fordon i kö bakom.

Farbrorn lade hjulen dikt an mot den höga kantstenen och backade så hela vägen tillbaka. Stackars bil! I slutet kom en tungavstägning i vägen så farbrorns fru fick gå ur bilen och agera vidvinkelspegel. När de hade backat undan och stod på fel ledd mitt i rondellen så förklarade jag för frun hur de skulle köra.

Till farbrorns försvar ska sägas att den provisoriska rondellen ÄR väldigt illa skyltad, jag blev också tveksam när jag kom dit första gången. Den ligger bredvid ett stort bygge och förutom att man knappt ser att det är en rondell så är det mest förbudsskyltar överallt. Skyltarna gäller bygget men är man lite osäker som förare och därtill kanske har lite nedsatt kognitiv funktion är det lätt hänt att hamna fel just här. Därför fanns det ingen anledning att bli grinig på farbrorn.

rondell
“Rondellen”. Foto: Åsa Karlström.

Värre var det med den farbror min kusin mötte på avfarten. Han skulle till Södertälje och tog den väg som var närmast, vilket råkade vara avfarten från Södertälje! Kusinens bil blev skrot men både han och farbrorn klarade sig bra. Kör försiktigt!

Åsa “Betongbruden” Karlström