Hem Hållbarhet Kör som en kärring!

Kör som en kärring!

Redaktören reflekterar

Kvinnor kör bättre än män. Det visar olycks- och försäkringsstatistik. Det visar även min egen statistik. I vår familj har vi en anmäld krockskada på åtta år, den stod jag för.

Men det var inte det jag skulle skriva om. I måndags deltog jag i ett digitalt seminarium om hur vi ska nå en fossilfri transportsektor. Det var Klimatriksdagen och 2030-sekretariatet som ambitiöst hade en hel förmiddag i ämnet. Jag kom och gick lite, ska jag erkänna, men det är ju fördelen med digitala seminarier.

Intressant var att höra Christian Dymén på Trivector som berättade hur mäns resmönster skiljer sig från kvinnors. Och vilka klimateffekter som skillnaderna får.

Män kör 44 procent mer bil än kvinnor. Kvinnor åker kollektivt. Det finns säkert orsaker till det, men undersökningar visar kort och gott att det är så. Skulle vi män resa på samma sätt som kvinnor så skulle vi sänka klimatpåverkan med 29 procent.

Varför gör vi inte det då? En orsak som Christian Dymén påpekade var att de kommunala nämnder som bestämmer över kollektivtrafiken består mest av män. Endast 21 procent av nämnderna är jämställda.

Män, som inte åker kollektivt, bestämmer hur kvinnor, som åker kollektivt, ska ha det när de åker kollektivt. Det tycker jag var en intressant aspekt. Om de som utnyttjar kollektivtrafiken och har fått in det i sitt levnadsmönster får vara med och bestämma hur deras färdsätt ska utvecklas så blir det antagligen mer attraktivt för oss alla att åka kollektivt.

Eller har jag missat något? Är det en förenklad verklighet? Hursomhelst, trevlig helg på er!