Hem Hållbarhet Samarbete i jakt på CO2-utsläpp

Samarbete i jakt på CO2-utsläpp

Fredrik Ståhl, Hökerum Bygg, Joakim Österlund, Stiba och Fredrik Gustafson, UBAB
Fredrik Ståhl, Hökerum Bygg, Joakim Österlund, Stiba och Fredrik Gustafson, UBAB.

Hökerum Bygg, Stiba och Ulricehamns Betong (UBAB) har många gemensamma byggprojekt bakom sig. Nu har de tre företagen inlett ett samarbete för att sänka koldioxidutsläppen vid nyproduktion av hus.

– Vi tror på idén att man kan ta större kliv mot bättre lösningar med gemensamma mål och genom att samarbeta, säger Fredrik Ståhl, vd på Hökerum Bygg.

Målet är minska CO2-utsläppen i nästa gemensamma projekt, Brf Linden i Ulricehamn, med 20 procent.

– Jag är helt övertygad om att vi klarar det säger UBAB:s vd, Fredrik Gustavsson.

Arbetet har redan inletts med workshops, diskussioner och konkreta frågeställningar. Kanske finns det både material och processer som kan effektiviseras?

– Det är genom samarbete mellan olika aktörer som vi får med helheten. Om vi själva tar fram nya lösningar får vi inte alltid med alla aspekter konstaterar konstruktionsföretaget Stibas vd Joakim Österlund.

Nästa steg är en fortsättning riskbedömningen och att bjuda in fler aktörer. Arkitekter och installatörer förväntas ha mycket att bidra med i processen. Det långsiktiga målet är att bygga klimatneutrala bostäder senast år 2045.

– Vi hoppas att många följer med på färden. Tanken är att vi ska lära oss av både andra och varandra. En hemsida för projektet, som går under namnet CO2-jakten, under uppbyggnad. Där kan intresserade följa projektet och delta i diskussioner, säger Maria Ståhl, ansvarig för hållbarhetsarbetet på Hökerum Bygg.