Hem Betongbruden Betongbruden och luftskottet

Betongbruden och luftskottet

Betongbruden

Dagen före påskledigheten började med pyntande av lastbilen med ris och fjädrar på instrumentpanelen, lite påskstämning vill man ju ha även på jobbet.

Åkte glad i hågen iväg till fabriken och kom dit strax innan jag skulle vara där enligt schemat. Pratade med killarna som sa att det bara var att koppla av och ta det lugnt en stund, det skulle dröja innan de lastade mig. Det var bygget som inte var klara inför gjutningen, sa de. Stor suck, det har hänt förr. Efter 45 minuters väntetid fick jag mitt lass och susade iväg ner till kunden. Där stod en bil vid pumpen och en annan som väntade, inget bra tecken.

Fabriken ropar upp och säger att kunden har beställt fel betong, den är för trög i konsistensen och behöver lättas upp så jag häller i flytmedel. Medan jag väntar ser jag hur bilen före mig kör bort från pumpen, backar tillbaks, kör fram igen och sedan händer ingenting!?

Efter en stund kommer en rätt så uppgiven pumpförare och frågar hur min betong ser ut. Den var fin redan innan jag hällde i flyt sade jag. Det goda humöret är nu som bortblåst. Inte nog med att det alltid strular på det här bygget, det är dessutom dagen före långledigt och jag tänker att med det här tempot lär vi vara klara till påskafton. Jag häller i mer flyt och en stund senare har de bestämt sig för att ge upp med bilen före mig och skickar den på tipp.

“Jag har aldrig skällt ut en verkare förr”

Jag backar till pumpen och häller i lite betong så att pumpföraren kan kolla hur den ser ut. Han försvinner iväg så det tar jag som ett tecken på att vi ska prova att pumpa. När jag väntar på att han ska börja pumpa kommer en verkare fram och ber mig snurra upp lasset (snurra fort inåt för att “väcka liv” i betongen). Jag säger att om jag ska snurra upp lasset så måste han säga åt pumpföraren att han ska säga till när han börjar pumpa (annars hinner jag inte med att fylla på och då bildas ett luftskott vilket är farligt för de som gjuter). Det skiter han i, vilket såklart orsakar ett luftskott. Då kommer han tillbaks till mig och frågar vad det var som smällde?!

Jag förklarar för den ovetande verkaren vad ett luftskott är, hur farligt det är, sedan skäller jag ut honom för att han utsätter sina arbetare för fara och för att han inte lyssnade på vad jag sa åt honom. Jag har aldrig skällt ut en verkare förr, jag brukar ha stort tålamod med folk, men någonstans måste det ändå finnas en gräns för hur mycket fel man får göra. Det här bygget har mig veterligen inte klarat av en enda gjutning utan att ha beställt fel pump, fel lossningssätt, fel betong, inte varit klara när det ska gjutas, inte tänkt på att man inte kan gjuta med snö i formen osv…

Hade det varit “Hubbes hobbygjuteri” som tagit på sig ett för stort jobb så visst, sånt händer, men här pratar vi om ett multinationellt företag som verkligen borde kunna bättre. Resten av dagen gick skapligt, och efter att ha skrivit en avvikelserapport på luftskottet var det äntligen dags för några dagars välkommen ledighet.

Åsa “Betongbruden” Karlström