Hem Hållbarhet Upcyclat är modellen i Danmark

Upcyclat är modellen i Danmark

Uppcycle Studios
Uppcycle Studios i Örestad.

Det danska företaget Lendager Group skapar nya bostadshus av byggavfall. Det minskar koldioxidutsläppen rejält samtidigt som det öppnar för en spännande och unik arkitektur.

– Vi är bara i den absoluta början av en ny helt resursutveckling, säger Anders Lendager, vd för Lendager Group, till Hållbart Byggande.

Det var 2011 som Anders Lendager tröttnade på att alla hållbara lösningar i byggprojekt ansåg vara för dyra, trots att en tredjedel av Danmarks avfall kommer från byggbranschen. Med en idé om byggmaterial gjorda av avfall startade han företaget Lendager UP.

UP är en förkortning för upcyclade produkter, där ordet upcyclade kommer från engelskans upcycle, och kan beskrivas som en uppgradering av avfall till ett nytt, bättre material.

Anders Lendager
Anders Lendager.

Anders Lendager bestämde sig för att skapa fem nya material av avfall på åtta månader.

Ett lyckat första försök med kontorskomplexet Copenhagen Towers i Örestad stärkte självförtroendet.

Bland annat uppmärksammades ljusgården, med golv av upcyclad betong och upcyclade fönster.

– Vi gjorde bara av med en tredjedel av den koldioxid vi skulle ha släppt ut, höll budget och skapade 30 jobb. Kommunikationen blev helt fantastisk för hållbarhet låg så rätt i tiden.

I nästa projekt, Upcycle studios, utnyttjades en tomt i Örestad som hade dömts ut på grund av dess smala form. Lendager Group lyckades bygga 20 trevåningshus med uppcyclad betong.

Upcycle studios
Upcycle studios har en utmanande arkitektur.

Anders Lendager menar att man måste förstå byggbranschens ekonomi för att förändra den.

– Först måste man hitta materialen och då handlar det om att skapa en relation till rivningsföretagen och börja se dem som en värdefull tillgång. Även byggföretagen måste förstå att byggavfall är en tillgång, om inte annat för att många av jordens resurser är ändliga och på väg att ta slut.

Hos Lender Group inleds varje byggprojekt med en inventering av vad som redan finns på platsen. Men det gäller att man har med sig samarbetspartners och entreprenörer som vågar satsa trots att der är ny mark som bryts. En av dessa är byggföretaget AG Gruppen.

– Svårigheterna är logistiken, att samla rätt mängd material av rätt kvalitet och få dem levererade vid rätt tid. Fördelarna är att det vi bygger får en egen identitet, och sticker ut jämfört med byggnader i konventionellt nyproducerat material. Köparna eller hyresgästerna väljer husen framför andra, då de känner till materialets historia och tankarna om hållbarhet, säger Tony Christrup, marknadschef på AG Gruppen. till Hållbart Byggande.

Legander Group består idag av tre bolag och har 50 anställda med ett huvudkontor i Norra hamnen i Köpenhamn. Förutom de upcyclade byggmaterialen använder man även metoder som solceller, bergvärme och ekosystemtjänster i sina projekt.

Anders Lendager tror att intresset för upcycling kommer att växa även bland svenska företag.

– Sverige har redan en stark koppling till naturen, en hållbar approach och är duktiga på att återvinna.