Hem Betongbruden En trevlig dag med Betongbruden

En trevlig dag med Betongbruden

Betongbruden

Strax efter kl 17, när jag precis hade kommit in till sjukgymnasten, ringde chefen och sa att jag skulle byta jobb dagen därpå.

Istället för Skanska Farsta (nära och bra) så blev det Betongindustri i Täby! Det är en väldigt trevlig fabrik men den ligger på helt fel sida om stan för mig.

Jag kliver upp strax före tuppen och åker hemifrån klockan fem. Kommer till jobbet när kollegans fru ringer och förklarar att kollegan har försovit sig (flextid kallas det visst i vissa branscher) men att han snart var på väg. Han sladdar in på jobbet 20 min senare och vi sätter fart mot Täby.

Första körningen blir ut på landet, till Åkersberga och ett trevligt bostadsområde med en hel drös med kåkar man inte skulle ha råd med. Vi kommer fram till pumpen som står på en höjd med utsikt över vattnet, mysigt! På grund av brons klenhet kan vi bara köra halva lass dit ut så efter första lasset blir det ett par till.

Foto: Åsa Karlström.

Efter lite lunch får vi frågan om vi vill åka till fabriken i Ulvsunda nära Bromma och hjälpa dem istället. Perfekt tyckter vi, lite närmare hem!

På väg in till Ulvsunda ringer telefonen. Vi får veta att vi kan lasta direkt när vi kommer fram och att vi sedan även ska lasta stålfiber eftersom det är sprutbetong. Efter att ha lastat betongen backar man då till en separat maskin som tillsätter stålfibrerna.

Under tiden förklarar vi för damen i GPS:en vart vi vill åka. Sist jag körde sprutbetong på den fabriken så var det lossning ovan jord, och nu har jag fått för mig att det är det den här gången också. Därför blev det en smula förvirrat när jag kommer fram och ser nerfarten till en av Förbifartens tunnlar.

Jag dubbelkollar med fabriken och till min stora glädje så är det i tunneln vi ska lossa! Jag älskar tunnelkörningar och denna är dessutom ny för mig, extra roligt. Jag möter en kollega och får en beskrivning av var pumpen står. Lossningen går finfint så 45 minuter senare är det dags att åka därifrån.

På väg upp kommer vi ikapp en kille som går med tunga steg uppför backen. Han sneglar på oss flera gånger så jag stannar och frågar på engelska om han vill ha lift. Vi är ju två i bilen redan men kollegan gör en insats och halvligger mellan sätena så att den väldigt tacksamma killen kan klämma in sig och åka med upp.

Efter det åker vi till fabriken och spolade ur bilen, och sedan rullar vi nöjda hemåt efter en synnerligen trevlig dag. Jag har verkligen världens bästa jobb!

Åsa “Betongbruden” Karlström