Hem Arkitektur Castle Cove House

Castle Cove House

Castle Cove House

Vid Castle Cove, en dryg mil norr om Sydney, har arkitektkontoret Terroir skapat ett betongblock som speglar den huggna naturen. Zinkplåt får klä in betongklossen och tillsammans kommer de åldras och smälta in i naturen.

Text: Roger Andersson. Foto: Brett Boardman.

Skapandet av enfamiljshuset Castle Cove House berättar egentligen historien om hur husen i Sydney i Australien har utvecklats under det senaste århundradet.

Det har skett ett experimenterande med hur husen ska relatera till den omgivande naturen med branta sluttningar ner mot den inre hamnen. Till det ska husen anpassas till det ganska gynnsamma klimatet som råder.

Castle Cove ligger elva kilometer norr om Sydney och är en liten förort med cirka 2 500 invånare. Branta klippor omger en havsvik som skär in genom landet. Det mesta består av sandsten som har getts många olika former, allt från grova, branta klippblock till mindre, släta bergknallar.

 

Castle Cove HouseHär har arkitekterna på Terroir valt ett platsgjutet betonghus med skarphuggna konturer som känns helt naturligt i omgivningen. Det är tydligt inspirerat av den kaliforniska 1950-talsarkitekturen, men i en modernare tappning.

Ett nerdraget zinktak ligger som ett lock på huset som är ett generöst med glasytor.

Interiört får träpaneler komplettera betongen. Golvvärme, värmeväxlare och dubbla glas minimerar uppvärmningen.