Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fylla med finbetong?

Fråga Experten: Fylla med finbetong?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi renoverar en lägenhet i ett hus från 1948. Vi har tagit bort en icke bärande innervägg och det har blivit kvar märken i taket men också i golvet. Taket är av betong med någon typ av 1 cm tjock cementputs. Ovanpå det någon millimeter mörkgrå puts. Kanter och resten av taket är i gott skick och sitter inte löst.

Det som ska lagas/fyllas är ca 3 meter x 10 cm brett och 1 cm djupt. Frågan är är hur jag fyller i taket och med vilket typ av bruk samt om det behövs någon typ av primer? Allting verkar sitta fast ganska väl i alla fall. Vad gäller golvet så är det ungefär samma sak, märkena efter gamla väggen är ungefär 10 cm breda och 1 centimeter djupa o cirka 3 meter långa.

Ska jag fylla med finbetong? Putsbruk? Flyta? Vad ska man använda och hur får jag bra fäste i taket och slätt och fint?
/Peo

Om det är betongstomme i tak och golv (bjälklag), som du skriver, funkar det bra att laga upp med cementbaserad produkt. Och eftersom det är ganska stora hålighet som skall fyllas kan det vara ide att använda ett putsbruk, reparationsbruk, finbetong m.m.

Mindre lagningar kan göras med husfix eller liknande spackel. Lagningen i taket kan du använda ett cementbaserat putsbruk, och till golvet finbetong. Kan kräva lite tålamod att putsa uppåt, och kan kräva lite övning.

Tycker du det är svårt att putsa kan du använda cementbaserat spackel. Kolla produktens information så den är anpassad för den tjocklek du tänker laga upp (styrs av stenstorleken).

Primer är inte nödvändigt, funkar lika bra att fukta upp betongen. Se bara till att den är ordentligt uppfuktad (börja gärna dagen innan), och när du gjuter skall ytan helst vara fuktig men inte blöt.

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group