Hem Betongfeber Krönika: Det förföriska med byggmaterial!

Krönika: Det förföriska med byggmaterial!

Anneli Kouthoofd
Anneli Kouthoofd.

BetongfeberJag älskar musik! Vad kan vara mer förföriskt, utmanande och rogivande? Vad kan vara mer talande, känslostormande, upprörande och roligt? Vad inspirerar så mycket som musik?

Ja, det skulle väl vara byggmaterial då.
Jo! Jag lovar. Jag menar det av hela mitt hjärta.
Vi lever just nu, inte bara på min gata i förorten utan praktiskt taget i hela världen, i en märklig tid. Restriktioner, rädsla men inte minst medmänsklighet gör att vi inte förflyttar oss på samma sätt som tidigare. Inte världen över, inte till nya spännande städer med uteserveringar och kulturmöten.

Vi går inte ens över gatan från kontorskomplexet till den lilla sushirestaurangen; ej heller till lunchmatsalen där du träffar kollegan från plan 7 och byter några ord i brickkön. Vi tar inte båten, bussen eller tåget runt i stan och kanske inte ens cykeln för det är rätt trångt, i alla fall när jag trampar mot den gyllene bron och förbi den gamla stadens välbekanta fasader. Men vi längtar.

Jag tror att den längtan kommer att göra att fler än jag upptäcker hur fantastiskt vackert byggmaterial är. Byggmaterial i alla dess former, konstruktioner och kombinationer. För snart, snart när vi kan åka in till vår hemmastad igen kommer vi se den med nya ögon.

Så där som man gör när besöker ett nytt område eller ett okänt torg i en ny stad. Vi kommer på besök. Njuter av nyputsade fasader och fönster, solkatten som dansar över plåt- eller koppartaket eller ljudet av smattrande vattendroppar och vi ser vilken mängd färger vår stad består av och att inget hus, inget tak, ingen vit fasad är den andra vita lik. Jag tror vi kommer tillåta oss det också – gå på ny upptäcktsfärd.

Så – njut av din frihet och slå av på takten
Lyft blicken mot husen och njut av prakten

En vägg av sten med gråfärgad puts
Dörrar och handtag med patina av smuts

Njut av luften och kylan från en installation
Alla färger som flagnat, tror där finns en miljon

Räcket av smide balkong av betong

Armering ger stödackord som i en sång

En träplankas knirkande och formen av en spik
Våra byggmaterial – mmmm – visst är det väl musik?!

Anneli Kouthoofd, vd, Byggmaterialindustrierna