Hem Mixat Ljus framtid genom VR-glasögon

Ljus framtid genom VR-glasögon

Med hjälp av Virtual Reality-teknik (VR) får ett tiotal arbetslösa ungdomar i Göteborg möjlighet till en framtid som bergarbetare inom tunnel- och gruvproduktion.

– Bristen på bergarbetare finns i hela landet och väntas öka de närmsta åren, eftersom flera stora infrastrukturprojekt är på gång att starta, säger Linda Högbacka som är områdeschef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ungdomarna, som är mellan 18 och 28 år, sitter i en lokal i Johanneberg men genom VR-glasögon vistas de i en gruva eller tunnel. I framtiden ska säkra gruvors och tunnlars hållbarhet genom att stärka väggarna med betong.

Efter utbildningen är det klara för en bransch där behovet av personal är stort.

– Det känns särskilt roligt och viktigt att vi kunde dra igång denna satsning i dessa tider, när vi går mot en allt högre arbetslöshet, säger Linda Högbacka.

Utbildningen inleds på Arbetsmarknad och vuxenutbildning, med förberedande studier i arbetslivs- och samhällskunskap, och fortsätter vid Edvirt AB, som är det upphandlade utbildningsföretaget.

Tomislav Rogan, vd för Edvirt, ser satsningen som ett bra exempel på hur staden och näringslivet samarbetar med ett gemensamt mål.

– Arbetskraften finns i staden, vi har utbildningsmöjligheterna och branschen har behovet. Vi är glada över att kunna ge dessa ungdomar chansen att komma ut och bevisa sig i vår bransch.