Hem Betongfeber Betong växer tillsammans!

Betong växer tillsammans!

Sebastian Glan, Svensk Kärnbränslehantering
Sebastian Glan, Svensk Kärnbränslehantering.

BetongfeberJag har haft en karriär inom betongindustrin, om än väldigt kort. Vid en praktik i skolan var jag på ett bygge i Skanstull i Stockholm och hamnade bland garvade betongare. Jag fick ansvaret över betongbaskern den här kalla, men soliga morgonen, och lyckades sabotera gjutningen kapitalt. Hålet för dörren i väggen som vi göt flyttades omkring halvmetern åt sidan. Dagen efter fick jag sortera avfall istället. En rimlig åtgärd.

Betong är fascinerande. Något senare kom jag över en bok – ”Måla betong. Målad Betong”. Den boken flyttade upp betongen som designelement till det översta skiktet för mig, och där har den varit kvar sedan dess. Den övergripande kemiska processen är mycket enkel och med några få ingående material bildar vi grunden för vår tids byggnation. Men om man gräver lite djupare i betongens innersta väsen öppnas ett kosmos av komplexitet där vi fortfarande idag har oerhört mycket att lära. Betong är fascinerande också språkligt.

Studsar du också till då du hör ordet cementgolv, cementhus osv? Det gör jag. Man använder ordet cement som ett ersättningsord för betong. Någon vidare språkpolis är jag inte – mycket för att kunskapen inte räcker till för det. Men även inom det språkliga fann jag en fascinerande värld av begrepp och ord.

“Betong är fascinerande också språkligt.”

Lite kort undersökte jag de olika ord som ingår i betongens paraply. Något kan som bekant vara cementerat, alltså vara stärkt eller befäst. Exempel. Eftermiddagsfika på jobbet är en cementerad tradition i Sverige. Engelskans concrete översätts till betong på svenska. Men betänk ordet konkret. Etymologin för svenskans konkret och engelskans betong är lika. Enligt Merriam-Websters lexikon kan “konkret” spåras tillbaka till det latinska verbet concrescere, vilket betyder “att växa tillsammans”.

Tänk på det för en stund, att växa tillsammans. Är inte det själva essensen i användandet av betong – att knyta samman människor och få oss alla att växa tillsammans. Svårare än så kanske det inte är ändå.

Betong är fascinerande.

Sebastian Glan, Svensk Kärnbränslehantering