Hem Granskat Renzo Piano ritar nya Morandibron

Renzo Piano ritar nya Morandibron

Bro

Den italienske arkitekten Renzo Piano, som härstammar från just Genua, var tidigt ute med att han ville bidra med en ny bro över floden Polcevera. Han bjuder på design och konsultation och naturligtvis fick han kontraktet. Den nya bron öppnar nu under våren 2020.

Text: Roger Andersson. Foto: Shutterstock.

Det tog fem månader efter kollapsen innan Renzo Piano hade tagit fram ett förslag som skulle ersätta den kollapsade Morandibron. Fokus blev säkerhet och att ta kål på rädslor för nya ras. Därför vågade han inte föreslå en ny betongbro utan presenterade en stålbro på 1100 meter. Den vilar på 18 betongpelare som är upp till 40 meter höga. Det ska jämföras med Morandis bro som hade åtta pelare och nio spann där det längsta var 210 meter. Nu känner sig genuaborna tryggare.

Renzo Piano hävdar att bron kommer hålla i 1000 år. Det kommer den göra om den underhålls, vilket han varit mån om att påpeka att hans design möjliggör på ett enkelt vis. Inga dolda bärande konstruktioner, allt är synligt för ögat och han rekommenderar en översyn vart femte år.

Renzo Piano
Renzo Piano.

Renzo Pianos ståltråg är vita och liknar båtskrov. Lamporna ovan bron ska likna segel. En hyllning till hamnstaden Genua. Men även en hyllning till de 43 dödsoffren. Antalet lampor är just 43.

Entreprenörer blir Pergenova, ett joint-venture-bolag mellan infrastrukturspecialisterna Salini Impregilo och skeppsbyggarna Fincantieri Infrastructure. Konstruktörer blir Italferr, ett bolag ägt av Italiens statliga järnvägsbolag. Salini Impregilo har funnits i över 100 år och har byggt 102 broar. Återigen, säkerhet och förtroende.

Skeppsbyggarna på Fincantieri Infrastructure har ingen broerfarenhet, men de kommer tillverka de skeppslika ståltrågen. Kostnaden för bron är beräknad till 202 miljoner euro.
Bron började byggas den 25 juni 2019 och öppnas före sommaren 2020. Byggtiden har beräknats till imponerande åtta månader.

Under Pianos bro skapas Parco del Polcevera, en park som ska ge ny energi åt staden som inte bara förlorade en massa onödiga liv och sin pulsåder utan även fick 600 hemlösa och ett stort område isolerat dit ingen fick tillträde under en lång tid.

Parken innehåller en 1 500 meter stålring i rött som blir som en cykelslinga runt parken. Här kommer även finnas en 120 meter hög vindturbin som förser parken med energi.

Läs också: Därför kollapsade Morandibron