Hem Design Tävling ska ge Nacka unika betongsuggor

Tävling ska ge Nacka unika betongsuggor

Stockholms betonglejon
Stockholms lejon.

Nu bjuder Nacka kommun in konstnärer till att utforma en specifik betongsugga. Betongkonsten ska fånga Nackas karaktär, bidra till en positiv känsla och förmedla platsens själ.

– Det byggs mycket på flera håll i Nacka och vi har ett ökande behov av att skapa säkra allmänna platser och gång- och cykelvägar med hjälp av fler betongsuggor. Vi vill samtidigt passa på att göra något extra för medborgarna och ta fram mer konstnärligt utformade betongsuggor, säger Tove Grönwald, landskapsarkitekt på Nacka kommun.

Betongsuggan ska passa in i Nackas alla kommundelar, användas på offentliga platser och fungera som ett traditionellt trafikhinder vid exempelvis avstängningar. Efter att konstnärernas designförslag kommit görs prototyper i skala 1:10 av de tre bästa förslagen. När en vinnare utsetts, i december 2020, tillverkas ett antal Nacka-specifika betongsuggor för invigning våren 2021. Kommunen satsar en miljon kronor på projektet och första exemplaret ställs ut vid stadshuset.

– Nu hoppas vi att många konstnärer anmäler sig! Det ska bli väldigt spännande att se vilka förslag som kommer in. Ambitionen är att ta fram en unik betongsugga som kan placeras på centrala platser där många medborgare rör sig dagligen. Förhoppningen är att den ska bidra till att stärka Nacka kommuns identitet och öka trivseln, säger Fredrika Friberg, stadskreatör på Nacka kommun.

Flera kommuner har redan tagit fram unika betongsuggor. Bland dem finns Stockholms lejon, Göteborgs ejdrar och Orsas dalahästar.

Projektet är en del av Konsten att skapa stad, som står för medskapande, konst, kultur och konstnärlig kompetens som resurser för ökad innovationskraft och hållbarhet i stadsutvecklingen.

Konstnärer som är intresserade av att delta i tävlingen, ansöker om att vara med i Nacka kreatörspool senast den 31 maj och får därefter en mer utförlig beskrivning av uppdraget.