Hem Mixat Ett grönare Göteborg med Butongs fasader

Ett grönare Göteborg med Butongs fasader

Butong

Betongtillverkaren Butong har monterat två stora levande fasader i Göteborg. De är beställda av Wallenstam och Vasakronan och drivs av regnvatten som samlas upp.

– Väggarna bidrar positivt till den biologiska mångfalden och ökat välbefinnande hos såväl människor som bin och humlor. Dessutom har väggarna bullerdämpande egenskaper vilket uppskattas i stadsmiljön, säger Lars Höglund, vd på Butong.

Jordersättningen till stor del består av biokol är utmärkt för växter samtidigt som det binder en mängd kol från atmosfären. Växterna är noga utvalda efter plats, ljusförhållande och komponerad för att blomma under stora delar av året med kvalitéer även på vintern.

– Växtväggar är något vi kommer få ser mer och mer av i städerna, det är väldigt roligt att två av Göteborgs större fastighetsägare tar sig an uppgiften att vara med och bygga framtidens gröna städer, säger Lars Höglund.

Butongs fasad i Fredstan
Butongs fasad i Fredstan. Foto: Butong.
Den patenterade processen med butong, där bubbelplast används för att pressa betong till ett nätfilter, startade med ett examensarbete på Chalmers Arkitektur för tio år sedan. Nu har företaget Butong blivit Sveriges största leverantör av levande fasader. De är efterfrågande bland annat tack vare designen, som möjliggör att inte hela väggarna behöver döljas av växter.

Den ena av de två levande fasaderna är på väg upp på Södra Larmgatan och går under namnet Tree of Life. Den är beställd av Wallenstam och ingår i ett projekt för att förstärka hela gatans dragningskraft. Den andra färgglada väggen kom nyligen upp på Kyrkogatan i Fredstan med Vasakronan som kund.