Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fukt i garaget?

Fråga Experten: Fukt i garaget?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi har ett garage som är helt i betong och i “källarnivå” med en altan ovanför. Det är troligen byggt på 70-talet eller tidigare. Vi tog över fastigheten för sex år sedan och även tidigare ägaren hade problem med ganska mycket fukt i garaget. Jag prövade med en avfuktare men det gav i princip inget resultat. Det är ingen uppvärmning i garaget idag. Det är tydliga fuktfläckar på golvet och det hänger som små dropp-former i taket. Vad jag kan förstå är det i princip ingen beläggning, t ex färg kvar på altanen. Vad bör jag göra för att bli av med fukten?
/Krister

Betongen i sig är ofta ganska tät, men sprickor, gjutfogar, genomföringar m.m. gör betongkonstruktionen otät. För att förhindra detta bör man ha ett tätskikt på utsidan av konstruktionen (membran, plastfolie, tätduk m.m.). Fuktgenomslag i plattan mot mark är svårt att åtgärda, man behöver då gjuter ny platta eller pågjutning på befintlig med underliggande fuktspärr (och ev isolering). Viktigt också att det är bra dränerat. Däremot borde det funka fint att få på ett tätskikt ovanpå bjälklaget (på taket mot altanen), samt källarväggarna om det behövs.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group