Hem Redaktören reflekterar Så blir det efter coronakrisen!

Så blir det efter coronakrisen!

Redaktören reflekterar

Hoppas ni är friska. Det är jag. Men vi har inte ens kommit halvvägs, så var försiktiga.

Trots att vi är i kaoset just nu har forskare börjat blicka framåt mot tiden efter krisen. Hur kommer det att bli då? Det finns en del tydliga tecken, jag sammanfattar det här:

1. Mer inhemsk produktion
Plötsligt insåg myndigheter och företag hur sårbara vi är. När gränser stänger går det inte att upprätthålla produktionen, lagren tar slut. En trolig trend är att vi kommer göra oss mindre exportberoende.

2. Fler arbetstillfällen i Sverige
Med mer inhemsk produktion kommer vi få fler arbeten. Fast det kommer bli mer automation och mindre hantverk när vi svenskar ska göra det.

3. Ökat hållbarhetstänk
Nu har vi tvingats bete oss hållbart och vet hur det är. Det kommer fortsätta och utvecklas. Inte som nu, förstås. Men bättre blir det, tror forskarna.

4. Vården får status
Det som vårdpersonal larmat om i decennier: ohållbara arbetsförhållanden och bristfälliga löner, kom plötsligt i rampljuset. Ingen kommer protestera om vårdyrket får högre status och mer pengar.

5. Ökad psykisk ohälsa
Tyvärr kommer psykisk ohälsa som en efterdyning, tror en del forskare. Det har orsakats av bland annat isolering och ensamhet, brist på beröring och även på grund av arbetslöshet. Tråkigt. Så var vaksamma på er omgivning.