Hem Mixat Oförstörande provning “Årets innovation”

Oförstörande provning “Årets innovation”

Hallandsås
Foto: Ulf Agnberg, Trafikverket.

Projektet ”Oförstörande produktionskontroll av bakfyllnad i tunnlar av prefabricerade tunnelelement” har utsetts till Årets innovation i byggbranschen. Priset delas ut av SBF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.

– Det här är ett av de mest spännande utvecklingsprojekt jag deltagit i. Vi genomförde projektet parallellt med att vi drev tunneln i Hallandsås och resultaten kunde implementeras med en gång, säger projektledaren Robert Sturk från Skanska.

Den så kallade förstörande kvalitetsprövningen, vilket exempelvis kan innebära hålborrning i en vattentät betonginklädnad, kan nu ersättas med oförstörande provning.

– Hallandsåsprojektet är speciellt för mig eftersom jag jobbade där i många år, det har också generellt bidragit till att vi lärt oss mycket om att driva tunnel i komplexa förhållanden, säger Robert Sturk och fortsätter:

– Med det här resultatet kan vi verifiera kvaliteten på produkten enkelt, snabbt och med hög precision utan att skada den.

Övriga nominerade projekt var ”Samverkan ETIM och BIP-koder för en effektivare installationssektor” och ”Utredning av funktionell uttorkningsnivå hos betong med mineraliska tillsatsmaterial”.

Utnämningen Årets innovation, som delades ut för sjuttonde gången i år, brukar ske på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i Stockholm men i år skickades blommor och diplom till de nominerade. Det vinnande projektet belönas även med 50 000 kr.