Hem Fråga Experten Fråga Experten: Mur som borstad sandsten?

Fråga Experten: Mur som borstad sandsten?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi vill gjuta en betongmur som ska efterlikna borstad sandsten, som finns i många entréer i Stockholms innerstad. Hur skulle du göra?
/Monica

Ett sätt att få en sandstensliknande yta tror jag är att måla muren med en silikatfärg. Den färgen har fördelen att den kemiskt förenar sig med betongporernas kalkinnehåll och gör ytan tätare. Murens form ska inte behandlas med formsläppmedel. Efter gjutningen ska muren stå obehandlad i c:a fyra veckor. Därefter högtryckstvättas murens yta med kallt vatten för att få bort kalkutfällningar och annat löst material.

Efter tvättningen stryker man med pensel i två omgångar, först med exempelvis Keim Concretal W, grov med tillsatts av ett fixativ och sedan med Concretal W. Färgen innehåller pigment som ska ge önskad nyans. Den första strykningen innehåller ett stenmaterial av dolomitmarmor med en storlek upp till 0,5 mm, vilket gör att ytan får en struktur. Den andra strykningen innehåller inget stenmaterial. Tala med färgleverantören om färgens applicering.

Ett annat sätt att få den önskade effekten är att välja förtillverkade murstenar av betong. De finns i olika färger och strukturer som kan passa ett önskemål om att likna sandsten.

Arne Hellström