Hem Fråga Experten Fråga Experten: Parkering på sluttande tomt?

Fråga Experten: Parkering på sluttande tomt?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag ska göra en parkering på min sluttande bergstomt. Berget är “skalat och rent”.  Min tanke är att gjuta en stödmur i betong, ca 10 meter lång för att sedan göra en 90 graders vinkel och fortsätta med muren ca fem meter till.

Där muren är som högst (pga bergets sluttning) vill jag ha den ca 1,7 meter hög. Hur ska formen se ut? Kan det räcka att borra ner i berget och fästa armering där? Har givetvis funderat på  “L-stöd” men eftersom att berget är så ojämnt känns det omöjligt?
/Mikael

Din mur är så hög att det kommer att föranleda stora krafter som måste tas om hand dels av formsidorna vid gjutning och dels av själva muren från jordtrycket som verkar på muren.

Säkerhetsaspekter kräver att konstruktionsberäkningar görs av en erfaren byggkonstruktör som tar hänsyn till alla förutsättningar, exempelvis vilken trafiklast som parkeringsytan ska dimensioneras för. Därför är mitt råd att du kontaktar en sådan. Det är fullt möjligt att borra i berget och fästa armering i detta med exempelvis kemiska ankare.

Att muren ska gjutas med 90 graders vinkel där den är som högst är gynnsamt när det gäller lastupptagning.

Arne Hellström