Hem Mixat Prefab betong kortar byggtiden i Björkhagen

Prefab betong kortar byggtiden i Björkhagen

Björkhagen
Illustration: White Arkitekter.

Snart startar Peab bygget av 166 energieffektiva studentlägenheter i Björkhagen i södra Stockholm. I juni inleds markarbeten inför byggstarten i september 2020. 

Beställningen kommer från är Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, och kontraktssumman är på drygt 150 MSEK.

– Det känns väldigt roligt att fortsätta vårt goda samarbete med SSSB. Tillsammans möjliggör vi byggandet av fler bostäder för Stockholms studenter, en grupp som är starkt påverkad av bostadsbristen, säger Lars Enroth, regionchef på Peab.

Studentlägenheterna är uppdelade på tre huskroppar som består av två lamellhus och ett punkthus. Så väl kostnaden som byggtid blir mindre tack vare att husens stommar kommer att byggas med en prefabricerad betong. Den består av så kallad plattbärlag och massiva ytterväggar med en färdig fasad av tegel.

– Med vår breda erfarenhet av att bygga den här typen av bostäder är vi redo för att ta oss an även det här projektet, säger Lars Enroth.

Bostäderna, blir övervägande yteffektiva ettor på omkring 25 kvadratmeter, men även tvåor på cirka 45 kvadratmeter. Husen ligger vid det natursköna Nackareservatet och det är promenadavstånd till tunnelbana, matbutik och idrottsplats. De första hyresgästerna beräknas flytta in under våren och sommaren 2022.