Hem Fråga Experten Fråga Experten: Platta till uterum?

Fråga Experten: Platta till uterum?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag ska gjuta en platta på 4×7 m och tänker köra 400 höga kantelement. Skjutpartier ska placeras på tre av väggarna och den fjärde långsidan kommer monteras mot husfasaden. Limträstommen kommer att bestå av 180×180 pelare. Partierna kommer jag att försänka hela vägen runt förutom mot befintligt hus ca 70 mm för att slippa tröskel (byggmått 50 mm). Karmdjupet är 175 mm därav dom grova pelarna. Jag önskar att kunna placera karmen ända ut på kantelemeten. Partierna ligger på 1,0 u-värde och därför önskar jag en bra konstruktion utan köldbryggor. Mina frågor:

1. Vad ska jag ha för lösning på kantelementen för att uppnå stabil och välisolerad konstruktion?
2. Hur lyckas jag få en bra ursparning där partierna ska stå 50×175 mm? Observera att jag tar marginalerna 70×180.
/Philip

L-element H-400 är en stabil och välisolerad lösning. För att göra en ursparning brukar man fästa en planka med distanser ner i kantbalkens armering. Plankan tas lämpligen bort tidigt när betongen börjat härda.

Via denna länk hittar du info och ritningar på L-element. Ex. L-element S200, H-400 kan belastas 28kN/m och med en pelare brukar man räkna med att lasten sprids 1 meter. Räcker inte lastkapaciteten till är det vanligaste att man ökar kvaliteten på cellplasten i bottenskivan.

Vid enstaka punktlaster kan betongbalken göras bredare just vid pelaren för att öka lastkapaciteten. (Måste vara samma kvalitet på cellplasten under hela kantbalken med sin ökning).

Alternativt kan lasten spridas ut på exempelvis 3 meter genom att öka armeringen, men då behöver en byggkonstruktör räkna på det.

Med svaret har jag tagit hjälp av Ingemar Nilsson på Finja.

Arne Hellström