Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fundament med stenar till stödmur?

Fråga Experten: Fundament med stenar till stödmur?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag ska gjuta ett fundament till ett stödmur på landet och tänker disponera stora stenar i fundamentet och sedan gjuta runt de stora stenarna med mindre sten och betong (eller murbruk). Vad rekommenderar ni? Murbruk, bara cement och sand eller betong. Cement, byggsats och grus? Om betong vad rekommenderar ni för proportioner Cement (Finja cementbruk A), sand och makadam 8-16?
/Samuel

Du kan använda torrsäckad cementbruk, finbetong eller grovbetong till stödmuren. Om det är murning du skall göra kan cementbruket vara lämpligt, och om det är gjutning så kan fin- eller grovbetong vara bättre. Skillnaden är främst stenstorleken i produkterna, vilket avgörs av gjuttjocklek, gjutteknik m.m.

Det funkar givetvis bra att blanda till själv med cement, vatten och ballast. Förhållandet mellan dessa kan variera en del beroende på ballastens egenskaper (storlek, vattenbehov, finmaterial, kornform, mm) och vilken konsistens du vill ha på bruket/betongen. Men ett riktvärde (vikt andelar) för ett bruk kan vara 1 del vatten, 2 delar cement och 4 delar grus/sand. Och betong 1 del vatten, 2 delar cement, 3 delar sten (4 mm och uppåt) och 4 delar sand/grus.

Fördelen med torrsäckad betong eller bruk, är att de ofta är anpassade för att kunna användas utomhus (cyklisk frysning i fuktigt klimat). Detta åstadkoms genom att ha ett vatten-cement-tal (vct) som inte är allt för högt i kombination med luftporbildande tillsatsmedel. Viktigt är också att blanda betongen väl och vara noga med härdningen (skydda mot tidig uttorkning).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group