Hem Mixat Snart tas flygaskan till vara i Bro

Snart tas flygaskan till vara i Bro

Ragn-Sells anläggning för flygaska
Ragn-Sells anläggning för flygaska. Bild: Ragn-Sells.

Det första spadtaget är taget för Ragn-Sells anläggning för flygaska från avfallsförbränning. Den ligger i Bro utanför Stockholm och ska tas i drift domaren 2022.

För bygget står schweiziska Hitachi Zosen Inova, ett schweiziskt miljöteknikbolag specialiserat på industrianläggningar.

– Vi har stor vana av att utveckla och installera system för att hantera värdefullt avfall som flygaska. Ragn-Sells nya anläggning är ett viktigt steg mot ett cirkulärt samhälle som tar vara på alla resurser och vi är stolta över att bidra med vårt kunnande, säger Ruedi Frey, seniorkonsult på Hitachi Zosen Inova, i ett pressmeddelande.

Anläggningen kommer att utgå från Ash2Salt-tekniken, ett världspatent framtaget av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining. Med Ash2Salt utvinns kalium och flera andra värdefulla ämnen ur flygaskan, medan miljögifter och oönskade ämnen tas bort ur kretsloppet.

– Våra cirkulära lösningar ger minskade utsläpp, skapar jobb och bidrar till att etablera svensk grön teknik som export. Vi är glada att samarbeta med välrenommerade Hitachi Zosen Inova, som har lång erfarenhet av att projektera och bygga industrianläggningar med moderna system, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

I Sverige produceras årligen 300 000 ton flygaska när avfall energiåtervinns och ger fjärrvärme och el. Omkring hälften av askan skickas till ett snart överfullt kalkbrott på ön Langøya i Oslofjorden utan att värdefulla ämnen eller gifter tas om hand. En mycket dålig lösning enligt Mikael Hedström.

– Men hittills har inte kraftvärmeproducenterna haft några hållbara alternativ. Vi ser fram emot att fortsätta samtalen med branschen kring vår cirkulära lösning som snart är i drift.