Hem Mixat Målet: 3d-printade radhus 2021

Målet: 3d-printade radhus 2021

Printerhuvud
Printerhuvud.

Målet är att kunna 3d-printa radhus hösten 2021. Hittills har ConcretePrint lyckats 3d-printa en cylinder bestående av dubbla väggar i betong.

– De närmaste veckorna skall vi justera så vi kan skriva ut högre objekt. Printern är designad för 9 x 6 x 4 meter men det har vi inte plats för att hantera i vår lokal, säger Tobias Haslingen, vd på ConcretePrint till 3dp.se.

Utvecklingen har hela tiden gått framåt. I höstas skrev ConcretePrint ut betongdelar på två meter, nu är längden nio meter.

Tobias Haslingen
Tobias Haslingen.

– Jag fick ett stipendium av Stockholms Byggnadsförening på 100 000 kronor för att fortsätta att utveckla betong 3d-printning vidare. Det är dyrt att forska inom storskaliga 3d-utskrifter. Ett antal samarbeten med flera olika leverantörer av cement och tillsattsmedel är upparbetade, berättar Tobias Haslingen.

Under våren har han haft hjälp av fem praktikanter som utbildar sig till 3d-tekniker på Xenters Yrkeshögskola i Botkyrka. Samtidigt har ett olika betongkoncept utvärderats med hjälp av ett testprogram. Över 30 tester med olika blandningar har gjort för att få fram bästa möjliga pumpbara betong som är styv när den lämnar nozzeln. Materialet inte falla ihop när trycket ökar för varje lager som byggs.

Med hjälp av en ny teknik går det numera att avbryta en print för att fortsätta nästa dag. 3d-skrivaren har dessutom uppdaterats med en efterbearbetnings-programvara. Den justerar styrkoderna med detaljer som är unika för printern.

– Det handlar till exempel om att styra ventiler för på och avslag av olika flöden. Då vi arbetar med ett visköst material som stelnar men som har ett konstant flöde så behövs ventiler som styr flödena.

Nu går det att 3d-printa betongobjekt i storleken 9 x 2,3 x 1,8 meter, men Tobias Haslingens ambitioner är större än så.

–Nästa generations printer ska ha måtten 20 x 15 x 10 meter och vara ganska mycket snabbare. Det ställer högre krav på elektronik och motorer millimeter.