Hem Mixat Brf Viva nominerad till Svenska Ljuspriset

Brf Viva nominerad till Svenska Ljuspriset

Brf Viva, Göteborg
I Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har en ny typ av klimatförbättrad betong använts med ca 30 procent lägre klimatpåverkan. Foto: Veera Kokko.

När Svenska Ljuspriset delas ut för 28:e året i rad är Riksbyggens Brf Viva i Göteborg en av de nominerade kandidaterna.

– Det känns väldigt roligt och hedrande. Målsättningen med Brf Viva har varit att skapa ett unikt projekt ur en innovations- och hållbarhetsaspekt och som kan inspirera hela branschen till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Svenska Ljuspriset delas ut av Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Syftet är att uppmärksamma Sveriges höga nivå på ljusplanering och juryn bedömer visuella, estetiska, funktionella, tekniska och driftsekonomiska aspekter. Den lyfter gärna fram projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Enligt nomineringen är Brf Viva, som består av sex hus med sammanlagt 132 lägenheter, “ett unikt bostadsprojekt och ett resultat av många års forskning kring att bygga, bo, och leva så hållbart som möjligt. Arkitekturen och ljusgestaltningen går hand i hand med hållbarhetskraven. Byggnaden känns levande genom sin fasadbelysning med en kombination av balkong- och loftgångsbelysning där armaturerna i loftgångarna dimmas upp och ner vartefter de boende passerar”.

Riksbyggens Brf Viva har redan fått rejält med uppmärksamhet i samband med prisutdelningar och vunnit Kasper Salin-priset liksom “Årets bostadsutvecklare” på Guldhemmet-galan, Årets Miljöbyggnad och ”Årets bästa byggnad i Göteborg”.

Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld vilket bland annat innebär en energianvändning på endast 65 procent av gällande byggregler. Den nya klimatförbättrade betongen som användes har 30 procent mindre utsläpp av CO2.