Hem Fråga Experten Fråga Experten: Risk för betongspjälkning?

Fråga Experten: Risk för betongspjälkning?

Fråga Tidskriften Betongs experter

En generell fråga om betongformstag av aluminium. Då stagen lämnas kvar i betongen och ligger kvar under hela konstruktionens livslängd, oxiderar aluminiumen så pass lite att det inte föreligger någon risk för betongspjälkning?
/Tommy

Jag ser ingen risk för spjälkning, då reaktionsprodukterna av aluminium i betong inte är expansiva. Så att lämna kvar dem i betongen är inga större problem, och de kommer troligen ändå att försvinna med tiden. Däremot har jag har lite svår att tro att det finns formsvag av aluminium, då det är ett ganska olämpligt material för ändamålet.

En anledning är att det bryts ner av betongens låga pH (alkalier), en annan är att aluminium har relativt låg draghållfasthet och är inte så styvt, och för de tredje har det en längdutvidgningskoefficient (temperatur) som avviker från betongens.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group