Hem Betongbruden Inte OK med Betongbruden

Inte OK med Betongbruden

Betongbruden

Företaget jag jobbar på är litet och det kräver en viss flexibilitet hos oss chaufförer. Alla har sin hemmafabrik där man parkerar betongbilen och där man vanligtvis kör.

Ibland uppstår det situationer där man måste rycka in för en kollega som kör hos en annan betongleverantör och därför hade jag med mig en kollega så att han skulle få lära sig vad vi har för rutiner på Skanska.

Vi fick en körning till ett bygge som vi har levererat en hel del till. Denna gång var det beställt basklossning. Vi fyllde basken och den for iväg till formen. En stund senare kom en av killarna fram till min kollega och försökte göra sig förstådd på mycket dålig engelska. Hur vi än försökte alla tre så förstod vi inte vad han ville. Jag sa åt kollegan att vi skulle gå ur bilen så kanske killen kunde visa vad han menade.

“Hur vi än försökte alla tre så förstod vi inte vad han ville.”

När jag klev ur bilen såg jag till min förvåning att kranföraren höll basken över bilen! Det är absolut förbjudet av säkerhetsskäl att lyfta något alls över bilar eller folk så jag blev arg och hojtade till kunden att det inte är ok och bad kollegan att köra bort från basken.

Jag förstår nu att de ville tömma tillbaka betong i bilen från basken. Varför de ville det förstod vi just då inte alls för enligt transportsedeln så skulle de ha två lass till efter oss. Diskussion uppstod, så gott det nu gick, och jag förklarade att de inte får hälla tillbaka. Då lyfte kranföraren iväg basken över de personer vi stod och pratade med!

Vi gick tillbaka till bilen och när basken kom så lyftes den återigen över bilen, kollegan körde fram, ända ut genom grinden och ut på gatan 20 meter längre fram och kranföraren efter med basken!

Till slut började en av killarna på marken vifta frenetiskt för att kranföraren skulle ställa ner basken där den tidigare stod. Vid det här laget hade vi börjat fundera på om det var kranförarens första dag efter utbildningen eller om han helt enkelt var full.

Jag skrev en avvikelserapport på händelsen där jag betonade vilken säkerhetsrisk det är att kunderna inte kan prata åtminstone engelska.

Åsa “Betongbruden” Karlström