Hem Fråga Experten Fråga Experten: Måla betongtrapp?

Fråga Experten: Måla betongtrapp?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har en trappavsats utomhus samt en balkong som har en betongyta. Är detta något som går att måla så det blir hyfsat beständigt, och vilken typ av färg skall i så fall användas?
/Krister

Att måla betongytor utomhus, speciellt horisontella, kan vara problematiskt att få till ett hållbart resultat. Dessutom kan allt för tät färg ge den fuktiga betongen försämrad frostresistens. För att få till beständigt yta på gamla balkonger och trappor finns speciella ytbeläggningar att använda, om du söker på nätet kan du hitta företag som har sådana produkter.

Annars funkar egentligen all färg på betong, men färgen behöver givetvis vara anpassad för miljön och användningen. När man målar, behöver betongen vara ren samt någorlunda dammfri och torr för att färgen skall kunna fästa. Har man en fukttransport (ex från markfukt) i betongen är det lämpligt att välja en diffusionsöppen färg, för att inte riskera att den släpper och ”bubblar” sig efter ett tag. Det kan exempelvis vara cementslamma (finns pigmenterad) eller silikatfärg.

Kolla med de som säljer färgen så den är öppen och klarar fukt (i kombination med högt pH från alkalierna i betongen), billiga silikatfärger kan vara ”utspädda” med akrylat och därmed relativt täta. Vill man ha en slitstark yta kan 2-komp epoxi funka bra, typ de man använder till garagegolv.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group