Hem Mixat Byggnads stämmer polskt byggbolag

Byggnads stämmer polskt byggbolag

Torbjörn Hagelin
Torbjörn Hagelin avtalssekreterare på Byggnads.

Byggnads har lämnat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen mot företaget MK Scaffolding. Enligt stämningen på fem miljoner kronor har MK Scaffolding systematiskt fuskat med övertid och struntat i att betala ut pengar till sina anställda.

– Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men i verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

MK Scaffolding är ett polsk bolag som har arbetat med byggnadsställningar i Grums under 2018 och 2019.  Byggnads granskning visar att företagets 80 anställda arbetat sammanlagt 7878 timmar utan vare sig lön eller övertidsersättningar.

– Tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas, säger Torbjörn Hagelin.

MK Scaffolding har anlitats av det skandalomsusade bolaget No Problems Scaffolding som i sin tur, trots att det uteslutits ur arbetsgivareorganisationen Byggföretagen, har anlitats av NCC.

“Storföretagen blundar och arbetarna längst ner får ta smällen”

– Det här är ett typexempel på hur villkor och säkerhet dribblas bort i långa kedjor av underentreprenörer. Storföretagen blundar och arbetarna längst ner får ta smällen. Jag önskar att jag kunde säga att det här var ovanligt men sanningen är att det snarare är standard ute på våra stora byggen, säger Torbjörn Hagelin.

Enligt Arbetsmiljöverkets sammanställning av olycksfall 2010-2019 är fall från exempelvis byggnadsställningar en av de vanligaste dödsorsakerna på jobbet,

Byggnads har tidigare granskat företag som arbetat med byggnadsställningar och kunnat avslöja stora brister i såväl säkerhet som arbetsvillkor. Under hösten 2019 gjordes över 1100 kontroller varav hela 65 procent avslöjade brister i säkerheten.

Enligt Torbjörn Hagelin vilar ett stort ansvar på huvudentreprenörerna som ska se till att alla på byggarbetsplatserna har rätt villkor och säker arbetsmiljö.

– Jag kan konstatera att här har det ansvaret brustit fullständigt. Det behövs en rejäl upprensning av oseriösa företag i byggbranschen och där måste alla ta sitt ansvar,.