Hem Betongbruden Betongbruden: Vilse under jorden

Betongbruden: Vilse under jorden

Förbifarten
En rätt talande bild på hur mörkt det kan vara i Förbifartens tunnlar. Bilden är tagen ut genom sidorutan. Det man ser är fronten på sprutpumpen samt lite till vänster en vit prick som är en lampa en bit bort i tunnelrörets riktning... Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenDet är inte alltid så lätt att hitta nere i bygget av Förbifartens tunnlar, det är ofta väldigt mörkt. När vi levererar sprutbetong till väggar och tak brukar det sitta en liten lampa var hundrade meter ungefär. Lite ledljus, inte mer än så. Det är sjukt stort därnere och flera tunnelrör. Det gäller att ha koll på vart man ska och det hade jag absolut inte häromdagen…

GPS:en ska vara förinställd på adressen men det brukar vara lite si och så med det. Nåja, på med GPS:en och iväg.

När jag kommer fram till området där jag kört ner i tunnelbygget förut så släpper GPS:en mig på samma fel adress som vanligt. Dubbelkollar med transportsedeln och ser en hänvisning till en tunnelbanestation jag inte ens visste fanns. Inte till mycket hjälp. Jag är ju uppväxt på södra sidan av stan och hittar nära på inte alls på norrsidan.

Jag åker ut från den felaktiga adressen och hittar ett bygge att vända på. Noterar ett tunnelrör jag inte sett förut. Åker tillbaka till det tunnelrör där jag har kört ner förut och åker ner. Det är skyltat med siffror för varje tunnelrör och jag letar efter “401 norr”.

I början finns två tunnelrör med fel nummer men jag kör ner i det första och kommer fram till en korsning med fyra rör där jag hittar “mitt” rör. Härligt! Börjar åka och kör en bra bit i mörkret tills jag ser en massa starka lampor. Perfekt, där står ju pumpen tänker jag.

Jag vänder 40 meter framför pumpen och börjar backa emot den. Tycker att “baljan” där betongen tippas verkar lite liten men det finns ju en del olika modeller på pumpar. När jag är några meter ifrån hör jag ett tutande så jag stannar. Det kommer fram en kille och frågar vad jag gör där och jag svarar förvirrat att jag letar efter sprutpumpen. “Den har inte jag sett” säger killen… jag hade backat till en helt annan typ av maskin!

Jag fortsätter i tunnelröret. Stannar till vid maskinföraren och gör en “pucko”-gest mot mitt huvud varpå han garvar och gör tummen upp. Åker vidare in i mörkret och snart tar det slut. Vafasen..? Då kommer en kille med en pick up och säger “du är vilse va?”.

Vi reder ut vart jag egentligen skulle och sedan är han snäll och lotsar mig till pumpen. Efter att jag hade lossat följde jag utgångsskyltarna och kom upp ur underjorden i det tunnelrör som jag hade noterat när jag vände innan jag körde ner i tunneln…