Hem Nominerade Trekamp om Jämställdhetspriset

Trekamp om Jämställdhetspriset

Nominerade till Betonggalans Jämställdhetspris
LKAB, Johanna Söderström och Jan Malmberg.

Årets Jämställdhetspris på Betonggalan delas ut till ett företag, ett projekt eller en person som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet.

Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk såväl som psykisk integritet.

Priset sponsras av Betongindustri och juryn består av Boel Hellman 3XN, Cecilia Holmström, Tengbom, Renée Barrios, Sika och Maria Carlstedt, JM. De nominerade är Jan Malmberg, Johanna Söderström och LKAB.

Johanna SöderströmJohanna Söderström, Operose
Efter 20 år i klädbranschen bytte Johanna Söderström yrke. Hon skulle renovera hus men insåg snart att utbudet för kvinnliga arbetskläder var obefintligt. Det självklara var inte självklart och Johanna bestämde sig för att starta klädesmärket Operose, där kvinnan står i fokus.

Att arbeta som kvinna i ett mansdominerande yrke kan ha sina svårigheter, som att bara hitta arbetskläder. Johannas vision är att förändra förutsättningarna för kvinnor så att de ska kunna utföra sina yrken på samma villkor som sina manliga kollegor och därmed även ha rätten till funktionsdugliga och väldesignade arbetskläder.

Kvinnor har en större individuell skillnad i kroppsform än män och att då nöja sig med herrkläder i mindre storlekar är inte hållbart, för att inte tala om arbetsbyxan för gravida, som vid uppstarten av Operose var obefintligt. Än idag är utbudet på kvinnliga arbetskläder begränsat hos återförsäljarna eller saknas helt och därmed gör Johanna Söderström det självklara självklart!

Jan MalmbergJan Malmberg, Sveriges Byggindustrier
Fler tjejer än någonsin har valt Bygg- och anläggningsprogrammet i Norrköping de senaste årens gymnasieval efter att Jan Malmberg på Sveriges Byggindustrier dragit igång en satsning på en återkommande byggmässa.

Branschen behöver mångfald och vill man attrahera tjejer behöver man locka dem med att visa att det är ett kul jobb som passar alla. Genom att låta tjejer prova på flera yrken på mässan och prova att köra maskiner och aktivt uppleva hur det är att arbeta i branschen har fler tjejer kunnat identifiera sig med yrkesvalet.

LKABLKAB
Byggbranschens jämställdhetsmål om att bli 50-50% kvinnor och män behöver fler och tunga förebilder för att i praktiken kunna klara av att ändra på det faktum att det fortfarande 2020 finns endast 1 % tjejer inom byggbranschen.

LKAB är ett företag inom en lika tung eller tyngre bransch – gruv- och mineralbranschen och är genom sitt dotterbolag LKAB Berg & Betong världens största producent av sprutbetong. Bolaget är 130 år gammalt och startade i en tid då det endast var aktuellt för män att arbeta i gruvan. Idag 2020 – med högt ställda företagsmål om att blir världens mest hållbara gruv- och mineralkoncern- så har LKAB lyckats få en status på, 24-76% inom koncernen och, inom chefsorganisationen (23%) likaså.

Förutom att det är bra gjort, så är det mest intressanta kanske att själva syftet med att arbeta så målmedvetet med att öka denna siffra, är att själva företaget har insett att de aldrig kan nå sina långsiktiga mål, utan att skaffa sig en så stor mångfald det bara går bland de anställda, inte minst mellan könen, genom olika kunskaper och erfarenheter kan vi fortsätta driva innovation och möta kundernas behov.