Hem Mixat Jättebygge i betong i Övik

Jättebygge i betong i Övik

Metsä Board i Husum
Foto: Metsä Board.

Ett imponerande byggprojekt har nyss avslutats av skogsindustriföretaget Metsä Board i Husum. Det tog mindre än tre dygn att färdigställda ett fundament som nu kan klassas som ett av de det största någonsin i sitt slag.

– Det här är fantastiskt för Husum, säger projektets platschef Torbjörn Sjödin.

25 betongbilar rullade dygnet runt under en helg i juni. Hela 4 600 kubikmeter betong göts på plats utanför Metsä Board-fabriken i Husum. Det gör gjutningen till en av de största i Sveriges historia, att jämföra med grundgjutningen av Turning Torso på 5 300 kubikmeter,

– Vanligtvis brukar det göras i etapper när det kommer till den här storleken, säger Torbjörn Sjödin.

“Vanligtvis brukar det göras i etapper”

Fundamentet ska fungera som bas till den nya sodapanna Metsä Board har planer på att installera. Plattan är två meter tjock, mäter 47×52 meter och innehåller 350 ton armeringsjärn.

– Skanska som har utfört det här ska ha en stor eloge. Det blev till och med klart två timmar innan det var planerat.

Bygget av betongfundamentet är en del i projekt Ursus, som betyder björn på latin.

– I tidernas begynnelse var Husumfabrikens symbol en björn, vilket många inte vet. Vi tyckte det var kul med lite historisk anknytning till det här historiska projektet, säger Sjödin.

Sodapannan har som uppgift att generera ånga till fabriken, men innan den kan fästas på fundamentet behövs gjutningar på ytterligare två lager med totalt en dryg meters tjocklek. Metsä Board väntar på klartecken från miljödomstolen, men förhoppningen är att det sker inom kort.

– Sodapannan är hjärtat i verksamheten. Det är ett väldigt klart statement från våra ägare att fabriken på orten ska satsas på och finnas kvar.