Hem Mixat Lockande landmärke i Luleå

Lockande landmärke i Luleå

Foto: Tomas Bergman/Sto

Luleå har fått en helt ny strandlinje i och med färdigställandet av Kvarteret Isbrytaren. Projektet Kuststad ökar tillgången till strand- och skärgårdsliv.

Anton Lundgren
Anton Lundgren.

– Vi bygger ute i vattnet vilket är en stor utmaning, men resultatet blir fantastiskt, säger platschefen Anton Lundgren från Nåden Bygg till kundtidningen StoAktuellt.

Husen har en klassiskt nordisk arkitektur med svängda fasader och därför kopplades Sto i ett tidigt skede.

– Tillsammans hittade vi ett fasadsystem som vi tyckte skulle fungera både ekonomiskt och funktionsmässigt. Det var många aspekter att ta hänsyn till, som husens höjd och vindlaster i det utsatta läget, säger Anton Lundgren.

Nåiden Bygg hade tankar på tegelfasader, men med Stos lösning blev kostnaden för putsen ungefär den samma som för tegel.

Planerna för Kundstad har funnits i tio år. 2013 utlöstes en arkitekttävling för att göra om småbåtshamnen till ett bostadsområde. Arkitektbyrån MAF vann med de strandnära byggnader som nu är på plats.

– Vi bygger ju ett helt nytt kvarter som vi vet blir ett nytt landmärke för staden. Hela vyn av Luleå förändras och lägenheterna är exklusiva. Därför vill vi satsa på lite högre kvalitet vid materialvalen och visionen i förslaget som vann arkitekttävlingen är
så gott som oförändrad, vilket känns väldigt roligt.

Projektet innebär en investering i miljardklassen och tanken är att exklusiviteten ska återspeglas i utförandet.

– Det är dyrt att arbeta med svängda former och de löper genomgående från fasad till golvlister i vardagsrummen; allt måste vara böjbart. Det är speciellt och vi arbetar med ett antal olika lösningar, men det fungerar bra och resultatet blir väldigt fint, säger Anton Lundgren.

Byggnaderna vilar på betongpålar och består av platsgjutna betongstommar som har hållit byggarbetarna sysselsatta sedan slutet av 2016. Den sista gjutningen gjordes i februari 2020 och totalt har det gått åt 30 000 kubikmeter betong.

De två färdigställda byggnaderna har redan fått bevisa sin hållfasthet, med väl godkänt resultat.

– Det har fungerat väldigt bra trots mycket vind och nederbörd i det utsatta läget. Vi har till och med haft stormvindstyrkor och inte stött på några problem.