Hem Fråga Experten Fråga Experten: Håller golvet?

Fråga Experten: Håller golvet?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag undrar hur mycket ett golv i ett HSB hus klarar? Jag bor i lägenhet, och vill skaffa ett större akvarium. Jag har tänkt lägga en hel mdf i botten för att fördela trycket och många ben i bänken (bygger bänk i trä med reglar, vinkeljärn och mdfplattor).
/Patrik

Husets betongbjälklag (för det antar jag att det rör sig om) är dimensionerat för att klara relativt stora enstaka laster från exempelvis akvarier, så det är nog bara att sätta igång. Ett bostadsbjälklag är dimensionerat för 200 kg per kvm, och eftersom betongen klarar att fördela lasterna i sidled så kan man lokalt tillåta större last.

Principiellt kan man säga att ett rum på 20 kvm tål lasten av en massa på 20 x 200 = 4000 kg något som är svårt att uppnå även med ett akvarium inräknat. Viktigt är att akvariets underrede är stabilt och att glaset är säkert sammanfogat, så att vattenskada inte orsakas, det verkar du dock ha tänkt på.

Om akvariet skulle rymma mer än en kubikmeter vatten eller om akvariets höjd är mer än en meter är belastningen så stor att du bör kontakta en byggnadskonstruktör och givetvis bostadsrättsföreningen i frågan.

Arne Hellström