Hem Mixat Norsk scanner ska säkra global infrastruktur

Norsk scanner ska säkra global infrastruktur

Elop

En norskutvecklad betongscanner ska säkerställa den globala infrastrukturen och sätta miljö- och säkerhetsfrågor i fokus.

– Vår teknik representerar helt nya möjligheter för inspektion och underhåll. Säkerställandet av kritisk infrastruktur kommer att gynna samhället och möjliggöra enorma ekonomiska besparingar. I ett globalt perspektiv har infrastrukturägare dagliga utmaningar när det gäller att kontrollera villkoren för deras strukturer, säger Kjersti Kanne, vd på Elop AS.

Elop är ett Oslo-baserat teknikföretag som specialiserat sig på ultraljudsutrustning för icke-destruktiv inspektion och testning (NDI/NDT) av betongkonstruktioner. Ett internationellt team av medarbetare har under de senaste fem åren utvecklat och designat en handhållen rullande ultraljudscanner för inspektion och kartläggning av betongkonstruktion.

ElopScannern, som fått namnet Cobri, kartlägger struktur och defekter som sprickor, luftfickor, delamineringar och tekniska rör i betongkonstruktioner.

Ultraljudstekniken gör det möjligt att bestämma djupet och platsen för element och defekter i betong som inte är synliga på ytan genom en realtidsvisualisering av strukturen.

Elop, som har fått ekonomiska medel från bland annat EU-programmet Horizon 2020, har för närvarande tolv anställda och har nyligen genomfört ett lyckad börsnotering.

– Genom emissionen kan vi bygga organisationen och sätta upp våra första produktionslinjer före lanseringen mot slutet av året. Det är väldigt motiverande för oss att så många delar vår tro på tekniken och ser ett globalt behov av vår lösning, säger Elops styrelseordförande Öivind Horpestad.

Grunden till Elop lades redan 2013 då forskare i Hamar utvecklade en idé om en rullande ultraljudsenhet som genom enkla och effektiva undersökningar skulle ge information om tillståndet för broar, tunnlar och andra typer av betongkonstruktioner.

Den banbrytande metoden omfattar nu innovativa applikationer och programvara som möjliggör noggrannare inspektioner, optimerad resurshantering och strukturell övervakning.