Hem Mixat Björkhagens betong blir konst

Björkhagens betong blir konst

Unga Berättar
Foto: Unga Berättar.

Sommarjobbare från trakten har gjort konst av betong i Stockholmsförorten Björkhagen. Bropelarna under en av vägarna har fått ett lyft tack vare femton ungdomar.

– Vi vill lyfta ungas röster och ge dem möjlighet att påverka sitt närområde. Vi vill att de ska känna att också de – och inte bara kända konstnärer – får ta plats i offentligheten och uttrycka sig konstnärligt, säger Cristina Blendea, handledare och mediepedagog vid Unga Berättar på Kulturskolan i Stockholm, till mitti.se.

I betongprojektet samarbetar Unga Berättar och Skarpnäcks stadsdelsförvaltning för sjunde året i rad. Motiven i Björkhagen tog form under två veckors tid med inspiration från trakten.och det uttalade temat ”i mitt huvud”. DN beskrev initiativet som ett ”lyft för sunkig plats”.

Unga Berättar
Foto: Unga Berättar.

– Platsen är en grå betongyta som många innan kanske upplevde som tråkig. Vissa har också uttryckt att man inte gärna går förbi där ensam när det är mörkt på kvällarna. Platsen behövde helt enkelt ett lyft, säger Cristina Blendea.

Bland de avbildade finns den lokala kändiskatten Cato och skulpturen ”Moderskap” vid Markuskyrkan. Det färdiga resultatet firades med en invigning den 2 juli.

– Vi har haft fantastiskt roligt och det har blivit ett sådant fint verk.