Hem Mixat Stockholms stadsbibliotek renoveras

Stockholms stadsbibliotek renoveras

Stockholms stadsbibliotek
Stockholms stadsbibliotek.

Stockholms stad panerar en renovering av Stadsbiblioteket och har anlitat Skanska för uppdraget. Ett avtal har slutits om den första fasen som innefattar projektering, planering och kalkylering.

Stockholms stadsbibliotek invigdes 1928 och är i dag byggnadsminne med ett mycket stort bevarandevärde, men behovet av renovering är stort. All ombyggnad måste ske med hänsyn till byggnadsverket och med tidstypiska material och arbetsmetoder.

– Det är hedrande att få möjlighet att genomföra nödvändiga byggåtgärder för att säkerställa att stockholmarna även fortsättningsvis kan nyttja denna viktiga byggnad, säger Johan Lindskog, distriktschef på Skanska Sverige.

Projektet genomförs med byggnaden i drift, vilket medför utmaningar under hela byggskedet.

– Stadsbiblioteket är en av stadens viktigaste byggnader, men har alldeles för länge försummats. Jag är stolt över att nu säkerställa nästa steg för denna nödvändiga upprustning genom ett avtal med Skanska, och ser fram emot att arbetet kommer igång, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Byggnadens kärna är den 25 meter höga och cirkelformade bokhallen på övervåningen med en glaskupol ovanför betongen för att släppa in ljus. Med kombinationen av det storslagna och enkla blev Stadsbiblioteket, som ritades av arkitekt Gunnar Asplund, höjdpunkten i den nordiska 20-talsarkitekturen med inspiration från det nyantika och klassiska formspråket.