Hem Betongbruden Betongbruden och Murphys lag – igen

Betongbruden och Murphys lag – igen

Exploderat däck
Foto: Thomas Fröjdendal.

I förra veckans blogg beklagade jag mig över en strulig fredag. Med facit i hand var den som en promenad i parken jämfört med fredagen efter…

BetongbrudenJag och kollegan stod på fabriken och fick vårt lass. När det var klart skulle kollegan hoppa in och sätta sig vid ratten. Då knakar det till ordentligt och sedan ser jag att höljet runt växelförarhuset är trasigt. Kollegan får inte i driven så jag gissar då att växelföraren har tappat bort sig i kommunikationen med växellådan då det är datorstyrt.

Efter några misslyckade försök får jag och chefen (på telefon) den briljanta idén att starta om bilen. Imponerande många fel på lastbilar avhjälps faktiskt genom en omstart. Det vi inte tänkte på var att om bilen inte vet att neutralen är i så startar den inte. Så nu hade vi plötsligt förvärrat situationen genom att ha fullt lass i en avstängd bil! Betydligt sämre läge eftersom vi då inte kan göra något åt betongen om den börjar bli dålig.

Lastmaskinen får dra bort oss från blandaren. Att ratta 26 ton lastbil utan servo är tungt kan jag meddela. Under tiden ringer chefen efter servicebil, och bärgare för säkerhets skull. Kundmottagare (!) från Volvo Jordbro kommer på ingen tid alls och strax efter anländer en taxi med delar ifrån Volvo Kungens Kurva som kundmottagaren ordnat.

Trasiga delar byts och en dryg timme efter att den pajade är bilen igång igen. Imponerande snabb service från Volvo Jordbro! Betongen var fortfarande ok men skulle kasseras. Det bestäms att kollegan ska åka själv med den till tippen.

Efter en stund ringer en väldigt skärrad kollega som just upplevt sin första däckexplosion! Det smäller rejält, och det flyger däckrester och delar en bra bit runt bilen. Det är en av anledningarna till att man aldrig ska ligga bredvid lastbilar på motorvägen. Den här gången försvann båda skärmarna, bakljuset, en hydraulslang samt att det blev hål i ena däcket på axeln framför.

TMA hjälpte kollegan av vägen och DB däck hajade allvaret med en stillastående betongbil och kom på plats imponerande snabbt efter vårt samtal – precis som vanligt. 

Det blir spännande att se vad nästa fredag har att erbjuda!

Åsa “Betongbruden” Karlström