Hem Fråga Experten Fråga Experten: Polerad betong?

Fråga Experten: Polerad betong?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi ska renovera vår lägenhet och ska då göra om vårt stora badrum till ett duschrum/gästtoa och ett badrum. Jag skulle vilja ha både väggar och golv i polerad betong. Går det överhuvudtaget och behöver hantverkarna i så fall någon särskild kompetens jag ska fråga efter?

Kan man i efterhand sätta upp saker på väggarna och vad händer om man om tio år vill sätta upp kakel på väggarna eller klinker på golven?
/Rosie Stahlin

Förutsatt att du bor i en bostadsrättslägenhet och att bjälklaget är av betong, så torde det vara möjligt att lägga ett polerat betonggolv. Eventuellt skulle det kunna vara möjligt även på träbjälklag, men då blir det mer komplicerat och jag väljer här att inte ta med det alternativet.

Med ett polerat betonggolv menar jag ett golv som först gjutits på plats och sedan slipats med diamant så att stenmaterialet (ballasten) blivit synligt. Man slipar i flera omgångar.

En sista fin slipgrad krävs för att golvet ska ses som polerat. Den bör dock inte vara så fin att stor halkrisk uppstår när golvet stänks ned med vatten.

Slipade och polerade golv kallas terrazzo. Här förutsätter jag att det är vad du frågar efter. En terrazzobetong kommer att bygga på några centimeter ovan nuvarande golvnivå. Eventuellt kan en övre del av befintligt golv bilas ned innan det nya golvet läggs. När det gäller väggar är det svårare att gjuta på platsen, men på marknaden finns terrazzoplattor av betong som kan sättas fast på liknande sätt som kakelplattor.

Först behöver du kontrollera att bjälklagskonstruktionen tål lasten av det nya golvet och väggarna. Därför bör du tala med bostadsrättsföreningen och rådfråga en byggnadskonstruktör. För att lägga golv och sätta väggplattor finns erfarna terrazzoentreprenörer som kan anlitas.

Arne Hellström