Hem Mixat Annorlunda säkerhetsvecka hos Peab

Annorlunda säkerhetsvecka hos Peab

Säkerhetsvecka hos Peab

Bygg- och anläggningsbranschen är värst skadedrabbad av alla branscher. Idag, måndagen den 24 augusti, startar en annorlunda säkerhetsvecka hos Peab.

Urban Alm
Urban Alm.

– Som Nordens största bygg- och anläggningsföretag vill vi föregå med gott exempel. Vi kan aldrig acceptera att människor skadas eller blir sjuka av jobbet, säger Urban Alm, arbetsmiljöchef på Peab.

Produktionen stannar upp medan det förs samtal om säkra och hälsosamma arbetsplatser. Målet är främst att skapa engagemang för att tillsammans minska tillbud och olyckor. Främst handlar det om olika typer av fallskador, belastningsskador och olyckor vid användning av maskiner.

– För att skapa den bästa säkerhetskulturen måste vi prata om hur det ser ut på våra arbetsplatser idag och vad vi behöver utveckla. Vi arbetar efter mottot: Om jobbet inte kan göras säkert, gör det inte, säger Urban Alm.

Peab har som mål att få in 45 000 riskobservationer i år. Redan nu i augusti närmar sig siffran 30 000. Varje riskobservation är en potentiell olycka mindre.

– Vi har nyligen infört att ett säkerhetsmeddelande messas ut till samtliga 17 000 anställda på olika språk så fort en allvarlig olycka inträffar. Detta är för att skapa ökad uppmärksamhet och fokus på säkerhet. Vi hoppas det ska bidra till ett ännu större säkerhetstänk.

I år ser säkerhetsveckan lite annorlunda ut på grund av Coronapandemin. Mötena äger fortfarande rum, men i små grupper i de egna arbetslagen. Ingen utifrån besöker arbetsplatserna och de som arbetar på kontor ses digitalt.