Hem Mixat Byggnads stämmer Formbetong

Byggnads stämmer Formbetong

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

I februari stämdes betongspecialisten Formbetong i Arbetsdomstolen. Fackförbundet Byggnads menar att Katrineholmsföretaget har brutit mot kollektivavtalet på sju olika punkter och kräver ett skadestånd på sammanlagt 27 miljoner kronor.

– När vi har granskat det här företaget har vi sett att det har gjort miljonvinster på omfattande fusk och lönedumpning som drabbat arbetstagare hårt under många års tid. Det här är skamligt och ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Enligt Byggnads har Formbetong betalat ut lön enligt kollektivavtal till svenska arbetstagare, medan de utländska arbetare fått summor som “vida understigit korrekt lön”. Sammanlagt handlar det om över 300 000 arbetstimmar under perioden december 2017 till maj 2019.

– Det ska inte löna sig att bryta mot lagen. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Fackförbundets uppgifter styrks av est-ryska arbetare som SVT har träffat. De vittnar om arbetspass på mellan 15 och 24 timmar. Formbetong menar i ett skriftligt uttalande att de anser att de har följt överenskommelsen med Byggnads och vidtagit åtgärder när de anställda har arbetat för mycket. Nu avgörs frågan i Arbetsdomstolen.