Hem Mixat Ökat träbyggande en klimatbov

Ökat träbyggande en klimatbov

Annika Brännmark och Johan Lindström
Annika Brännmark och Johan Lindström. Foto: Stefan Evertson.

I en debattartikel i Expressen varnar bransch- och arbetsgivarorganisation Plåt & Ventföretagen för riskerna med ett ökat byggande i trä.

Branschchefen Annika Brännmark och vd:n Johan Lindström skriver att idéer och satsningar som verkar fantastiska vid första tanken kan få stora och negativa konsekvenser när det gäller landets klimat- och miljömål och lyfter fram träbyggandet som ett exempel.

I debattartikeln uppmanas politiker att inte välja ut enskilda byggmaterial som vi uppmanas att använda, och i stället låta byggbranschen få arbeta efter devisen – rätt material på rätt plats: “För det är först då vi uppnår ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och energieffektivt perspektiv.”

Brännmark och Lindström skriver också om problemen med de lågenergihus i trä:

“De senaste åren byggs många av dem dessutom nästan helt i trä, från stomme till taknock, vilket gör att de inte kan lagra kylan över dygnet. De kan alltså inte dra nytta av den svala nattluften för att kyla ner själva byggnadskonstruktionen.”

En av följderna blir enligt artikelförfattarna en ökad AC-användning och energiförbrukning, vilket är helt emot Sveriges beslutade klimat- och miljömål.

Läs hela artikeln här (länk)