Hem Mixat Nu gjuts taket på Liljevalchs

Nu gjuts taket på Liljevalchs

För närvarande pågår en gjutning av taket till Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm. Hela den bärande takkonstruktionen gjuts inklusive alla 166 lanterniner.

Under en enda dag kör 66 betongbilar och 330 kubik betong till konsthallen. De börjar klockan sju på morgonen och håller på tills de är klara vilket beräknas ta 10-12 timmar. Det är en avancerad konstruktion samtidigt som det är en utmaning att få ned betongen i formen mellan alla järn. Allt skall ske i en enda gjutning utan ”skarvar” och det enda “godkända” mönstret i efterhand är det från formplywooden.

– Stockholms stad, som äger konsthallen, gjorde ett omtag i projektet och bytte då ut delar av projektorganisationen och upphandlade ny projektledning hos sina ramavtalspartners. Och uppdraget gick till oss, säger Lina Wendel, projektledare på Forsen.

För att få till gjutningen kör två gjutlag samtidigt vilket innebär dubbla pumpar, dubbla betongbilar etc. Betongens kvalité är helt avgörande och därför kommer Swerock att vara på plats och göra mottagningskontroller tillsammans med Peab.

– Den nya byggnaden består av hela betongkonstruktioner utan synliga installationer. Dessa måste därför göras på plats i gjutformen redan från början – det går inte att ändra efteråt. Och hela betongväggen från golvplattan till nocken gjuts i en enda stor gjutform, vilket ställer stora krav på säkerheten. Eftersom Liljevalchs är en offentlig byggnad har vi dessutom omvärldens ögon på oss, säger Lina Wendel.

Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm upprustas i tre steg. Renoveringen av originalbyggnaden följs av nybyggnationen av en konsthall på den tidigare parkeringsplatsen och totalrenovering av restaurang Blå Porten i samma kvarter.