Hem Mixat Netto noll energianvändning i Salem-projekt

Netto noll energianvändning i Salem-projekt

Norra Vitsippan
Norra Vitsippan.

NREP:s bostadsprojektet Norra Vitsippan i Salem ska nå netto noll energianvändning. Fastigheterna ska därmed producera lika mycket energi som de nyttjar.

– Vi vill bidra till att möta behovet av fler attraktiva och prisvärda bostäder i Storstockholm där bostadsbristen är utbredd – och samtidigt flytta fram gränsen för hur vi kan utveckla mer klimatsmart, säger Rickard Langerfors, bostadschef på NREP.

NREP (Nordic Real Estate Partners) förvärvade Norra Vitsippan från Skanska Hyresbostäder. Hållbarhetsaspekten i projektet, som omfattar 108 hyresrätter fördelat på sju byggnader, är central i såväl utvecklingsfasen som i förvaltningen av de färdiga fastigheterna.

– Jag ser fram emot den fortsatta processen och framförallt att under nästa år kunna välkomna de boende till smarta, hållbara hyresrätter, säger Rickard Langerfors.

Norra VitsippanHållbarhetsmålen ska nås genom bland annat solpaneler, bergvärme och materialval som grön betong. I och med att projektet utförs enligt Skanska Hållbar Hyresbostad ska produktionens miljöpåverkan minimeras och fastigheterna utformas på ett socialt hållbart sätt.

– Att NREP investerar i det här projektet visar på vårt gemensamma mål att ligga i framkant och ta nästa steg för en hållbar framtid , säger Britta Cesar Munck, regionchef för hyresbostäder på Skanska Sverige.

NREP har enligt egna uppgifter utvecklat världens första byggnad med 100 procent återvunnen betong från fastigheten som stod på platsen innan. Andra NREP-projekt är Resource Rows där fasaden består av tegel från gamla byggnader och Upcycle Studios där trä, cement och fönster återanvändes. Energifrågan har fått stort utrymme i bolagets hållbarhetsarbete.

– NREP har som mål att ställa om till 100 procent förnybar energi i alla våra fastigheter till 2025 och genomför flera initiativ längs vägen, säger Stefan Wallander, vd på NREP Sverige.

I fjol byggdes en djupgeotermisk brunn i Finland som sänker fastighetens CO2-utsläpp med 90 procent. NREP står även bakom Nordens största solcellsanläggning på tak som ligger i Borås och ska bidra med rekordmängder av grön el till närsamhället.

– Nu vill vi bidra med fler hållbara, energismarta bostäder i Sverige där Norra Vitsippan är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Stefan Wallander.